Scouting Boerhaavegroep Voorhout

Laat je uitdagen

Menu

Zomerkamp padvindsters: Een eigen staat

IMG 6775 van 21 tot en met 28 juli waren de padvindsters op kamp in Mook. Tijdens deze warme week hebben de padvindsters niet alleen veel gezwommen maar ook hun eigen staat gesticht. Wat er precies allemaal gebeurd is tijdens deze drukke week lees je in het kampverslag.

Zaterdag 21 juli

Gisteren zijn de spullen gebracht en nu mogen we dan ook echt vertrekken. Met 12 padvindsters en 5 leidings hebben we een mooie groep. We vertrekken en hebben weinig last van files, dus met anderhalf uur zijn we op het kampterrein. De kampbeheerder verwelkomt Edwin en Michael met vlaai en thee en geeft uitleg over het kampterrein. We kwamen niet met lege handen terug, want we konden stroom en een koelkast meenemen. Met dat warme weer zeggen we daar geen nee tegen. De tenten worden opgezet en de hangmatten opgehangen. Al snel staat er een echt kamp. Voor het maken van het avondeten is er aan vrijwilligers geen gebrek. Aardappelen schillen was nog precies wat voor sommige ontbrak voor hun Belgische afwas en aardappelschil badge. Of die wel echt bestaat is alleen de vraag. Als de hamburgers, met gebakken aardappeltjes en “puntjes en streepjes” klaar zijn is ook de buitenkeuken grotendeels klaar, dus we kunnen lekker aan een eigen gepionierde tafel eten. ’s Avonds spelen we Britse Bulldog en in het donker beginnen we aan Weerwolven van Wakkerdam met een uitgebreide set van Iris. Ook zijn er potjes met waxinelichtjes, waardoor je meteen kan zien wie er nog meedoet in het spel. Het geeft uiteraard ook een hele leuke sfeer. Voor Lara duurde het spel een keer wat lang, dus mag er wat haar betreft ook wel een bom vallen in Wakkerdam ;p De padvindsters sliepen daarna meteen (of toch niet..) in hun hangmatten.

Zondag 22 juli

Na een goed ontbijt en wat spelletjes of gezellig gewoon kletsen in de hangmat, komen Koffie Kan van de Verenigde Naties en Jeanine Hennis-Plasschaert de oud minister van Defensie langs. De padvindsters hebben vorig weekendkamp zich onafhankelijk verklaard en nu zijn er een aantal landen die ze daarin steunen. Koffie gaat ons helpen met de voorwaarden om een echt land te worden en Jeanine helpt ons in de strijd tegen Nederland mocht die los barsten. Er is nu nog weinig gevaar dus laten we eerst aan de voorwaarden voldoen om een echt land te worden. Een echt land heeft een naam en een vlag. Over de naam kan nog worden nagedacht, maar met de vlag kunnen we wel aan de slag. Om inspiratie op te doen is er een lastige quiz over vlaggen van andere landen. Zo blijkt Denenmarken de oudste vlag te hebben en heeft Nederland de oudste driekleurvlag. De driekleurvlag is verbonden met republikeinse revoluties, denk maar aan de Franse revolutie. Na de quiz worden er mooie vlaggetjes geknutseld om het kampterrein op te fleuren. Het wordt tijd om wat af te koelen, want zelfs in het bos wordt het toch best warm. Daarom gaan we ’s middags lekker zwemmen op de Mokerplas. Na een uitputtend spel lummelen van de padvindsters (met Noor als gevangenis voor de leiding) tegen de leiding kan er lekker ontspannen worden op de kant. De kaarten komen tevoorschijn, terwijl een clubje padvindsters besluit om het meer over te steken langs de boeien. Zwemmen maakt hongerig dus we gaan terug naar het kampterrein. Ook vandaag werd de leiding weer goedgeholpen bij het koken. Na een lekkere nasi met saté worden er nog spelletjes gedaan en sluiten we weer af met Weerwolven. De nieuwe uitbreidingen zijn nu iets meer bekend, dus we weten beter wat we kunnen verwachten. Toch gebeuren er onverwachte zaken voor een Witte Weerwolf die dag ook al geen geluk had met kaartspellen. Het is al weer snel laat, dus tijd om de hangmatten of tenten op te zoeken.

Maandag 23 juli

Vandaag mogen de padvindsters een nationaal gerecht samenstellen. Om los te komen van onze Nederlandse achtergrond bezoeken we eerst Duits stadje: Kleve. Dit mooie stadje heeft een leuke burcht, maar veel belangrijker lekkere ijsjes en een grote fontein waarin je kan afkoelen. Met jaloerse blikken kijken voorbijkomende winkelaars naar de padvindsters die aan het pootje baden zijn. Op de weg terug naar de auto’s moesten nog een aantal laatste winkels worden aangedaan. Na boodschappen te hebben gedaan konden de groepjes aan de slag met hun voor, hoofd en nagerecht voor henzelf en voor de leiding. De leiding was aangenaam verrast met drie heerlijke voorgerechten. Cathrin, Resa, Benthe en Marissa hadden koude wraps gemaakt. Johanna, Lara, Claudia en Kim hadden mozzarella spiesjes met tomaat en basilicum en zonder spiesjes gemaakt . Esther, Noor, Esmeranda en Anne hadden lekkere komkommer, worteltjes en worst om te dopen in de aioli. Daar werden we wel blij van. Het groepje van Johanna had vervolgens als eerste hun hoofdgerecht klaar: warme wraps. Het groepje van Esther serveerde een gevarieerd hoofdgerecht met rösti, Hollandse groentemix en een broodje worst. Cathrins groepje heeft veel tijd (en water) gestoken in hun kip tandoori, die goed smaakte. Zelfs de leiding kreeg niet alles meer op, maar gelukkig is er altijd ruimte voor een toetje. Dat was een ijsje, yoghurt of een vlavlip de luxe. Nadat de padvindsters “stilletjes” in hun tent lagen werden ze uit bed gehaald door de leiding: avond/nachtspel. Jeanine helpt ons de staatkas van Nederland te plunderen, maar daar moeten we wel voor langs de bewaking met grote zaklampen. Met stil sluipen waren die wel te ontwijken, maar er was veel geld, dus de klus was niet zomaar geklaard. Moe, voldaan en voorzien van een flinke buit keerde we weer huiswaarts.

Dinsdag 24 juli

normal IMG 6730Edwin verzorgt een lekker ontbijt met gebakken ei en tosti’s. Het was weer goed warm, maar dat hield ons niet tegen om lekker te klimmen in een klimbos. Boven in de bomen was het goed uit te houden. Het makkelijke en het moeilijke parkoers waren beide uitdagend. ommige padvindsters overwonnen hun angsten en iedereen was trots zijn na twee uur klimmen over een leuke parkoers. Na het klimmen konden we weer afkoelen bij de Kraaijenbergse Plassen. Hier was beduidend minder plantbegroeiing dus we konden daar lekker een stukje zwemmen naar een drijvende stijger en een rondje om een boei om af te sluiten. Met al die meren die we bezochten werd de naam van ons land nu VosseMeren. De vos was namelijk al eerder gekozen als dier door één van de groepjes in hun vlag. Vandaag hebben we de lekkere pasta pesto van Merel, heerlijk! Na zo’n intensieve dagje konden we wel wat voedzaams gebruiken! Kampvuur was deze week geen optie, dus had de leiding wat anders voorbereid. Een buitenbioscoop met een lekkere zomerfilm: Mamma Mia! De scouts naast ons waren kapot van hun hike, dus om 11 uur moesten we stil zijn. De film was toen gelukkig al bijna afgelopen.

Woensdag 25 juli

Elk land heeft zijn geschiedenis en zo ook VosseMeren. Elk groepje kreeg een lijst met steekwoorden en de ruimte om daar zelf nog wat aan toe te voegen. Met die steekwoorden kon een mooi verhaal worden gemaakt. Alle groepjes waren heel creatief, dus er zijn mooie verhalen geschreven, met vossen, wormenplagen, een klimbos, de auto van Bas, maar ook met tacohoeden en onzichtbare linialen. Na het creatieve proces was het weer tijd voor ons favoriete afkoelactiviteit: zwemmen. Deze dag konden we het buitenzwembad in Nijmegen inspecteren. De verschillende grote zwembaden, duikplanken hoog en laag, en een lekker lange glijbaan scoorde pluspunten. De rust van een meertje werd aan de andere kant wel weer gemist. We hebben gelukkig nog een paar dagen om andere zwemplekken te testen XD. We hebben nu hamburgers op de planning staan met een salade. Die hamburgers gingen er direct in, maar spinazieblaadjes? Dat bleek toch wel even wennen te zijn. Om onze relaties met andere landen te verbeteren gaan we vanavond handelen. De padvindsters krijgen van te voren de keuze uit een communistisch systeem (iedereen begint met evenveel en eindigt met evenveel, en de totale opbrengst is lager), een kapitalistisch systeem (er is verschil in wat in iedereen in het begin krijgt, en je krijgt wat je verdiend tijdens het spel, en de totale opbrengst is het hoogst) en een systeem wat er tussen in zit. Elk systeem heeft zij voordelen en nadelen. De padvindsters kiezen eensgezind het communistische systeem. Tijdens het handelen blijkt het toch wel wat oneerlijk dat niet iedereen even hard zijn best lijkt te doen. Aan het eind krijgt iedereen een gelijk deel, dus dat levert op dat gebied in ieder geval geen scheve gezichten op.

Donderdag 26 juli

De padvindsters worden op tijd gewekt voor een ontspannen Yoga. Het is vandaag de nationale feestdag van VosseMeren, waarbij allerlei elementen uit de geschiedenis terugkomen. Dat start met een pannenkoekenontbijt om de glorieuze pannenkoekenrevolutie te vieren. Vervolgens is er een beautymiddag ter nagedachtenis aan het beautysalonincident. De groepjes mogen ook een volksdans uitkiezen en alvast een keertje oefenen voor de laatste avond. ’s Middags wil niet iedereen meer zwemmen, terwijl sommige dat juist wel willen, dus splitsen we op. Een deel zoekt nog een nieuw strandje uit op de Kraaijenbergse Plassen. Er is weinig schaduw, maar we vinden een mooi plekje. De begroeiing blijkt daar voornamelijk in het water te bevinden, dus we gaan terug naar onze favoriete plek waar we ook dinsdag waren. We hebben een winnaar te pakken in de Vossemeren Meren test . Het was vandaag nog even spannend of het zou gaan stortregen, maar de weergoden zijn in een goede bui en het blijft bij één regendruppel op de tong van Benthe. De wraps van maandag smaakte naar meer, dus op verzoek van de kids zitten we weer lekker te vouwen en te knoeien. ’s Avonds komt toch nog de hike in de vorm van een GPS dropping. Elk groepje wordt begeleid door een leiding, maar dat maakt het niet minder spannend (soms ook niet voor de leiding) en leuk.
Na de avondhike vallen de eerste groepjes al snel in slaap, maar uiteraard is er ook nog een echt nachtspel. Daar hadden ze niet op gerekend  De verzetsstrijders (ene helft van de padvindsters) in het donkere bos die gestrand zijn moeten gered worden door de boeren (de andere helft van het padvindsters). Daarbij moeten ze wel uitkijken voor de enge mannen (die zelf nog zijn opgeleid door de Binnenlandse Veiligheids Dienst) die proberen de verzetstrijders op te sporen. Na deze ronde wisselen de padvindsters van rol, maar dan is het ook wel echt tijd om weer te gaan slapen.

Vrijdag 27 juli

Deze dag staat niet alleen in het teken van het afbreken van kamp. Gelukkig staat er nog een laatste wateractiviteit op stapel: kanoën. Dat plan wordt met luid enthousiasme ontvangen door de padvindsters. Op de Mokerplas kunnen we 2 uur kanoën. De padvindsters zijn duidelijk al getraind, want sommige gaan er als een speer van door. Marissa doet met een grote glimlach net alsof ze niet kan peddelen zodat ze Esmeranda nat kan spetteren. Uiteindelijk kunnen we net aan het strandje zien waar we zondag hebben gezwommen, maar dat gaan we niet meer op tijd redden. Gelukkig is er bij de brug ook een mooie plek om aan te meren en even lekker te zwemmen. De terugweg gaat letterlijk en figuurlijk voor de wind en we komen weer opgedroogd terug. Dan pakken we de auto en gaan we als nog naar het strandje. Daar hadden we zondag gezien dat ze goede patat en snacks hebben. Eerst duiken we het water weer in en daarna genieten we van een patatje met een snack. Die hadden we wel verdiend. Op het kampterrein oefenen de groepjes nog een laatste keer voor hun volksdansjes. De padvindsters en de leiding vieren het verblijf in VosseMeren met een Heel Toe Polka, Canadian Barn Dance, en de favoriet: Strip the Willow. Binnen korte tijd doet iedereen mee, en een klein slippertje of uitglijder zorgt alleen maar voor extra plezier. Koffie kan melden VosseMeren met deze dansen voldoet aan alle eisen voor een land en we worden nu ook wereldwijd erkend. Missie geslaagd. Nu is het tijd voor Weerwolven de luxe met extra gitaarondersteuning. De eerste ronde wordt onderbroken door een rode maan, die kunnen we als weerwolven natuurlijk moeilijk weerstaan. Op de uitkijktoren zien we de rode maan boven de bewolking. Mars en Jupiter zijn ook met het blote oog zichtbaar. Dat is toch wel gaaf. We maken nog een potje Weerwolven af en dan is het toch echt bedtijd.

Zaterdag 28 juli

Er is in een korte tijd opgeruimd, dus hebben we nog tijd voor een spelletje Britse Bulldog. Ondertussen wordt het tweede handelspel voorbereid. Hoe goed de groepssfeer is blijkt wel als de uitblinkers van het vorige spel nu als eerste roepen dat er toch weer gekozen moet worden voor het communistische systeem. Gezamenlijk wordt er gehandeld en halverwege wordt zelfs al het geld op één hoop gedaan. Wat een éénsgezindheid! De eerste ouders zijn al gearriveerd, dus de beloning wordt lekker opgegeten en dan gaan we weer naar huis. Het kamp zit er weer op, maar bij ons kriebelt het alweer voor een nieuw seizoen met de padvindsters, of zijn dat toch gewoon de muggenbulten?

>> Bekijk de foto's op de fotosite <<

Geschreven door Edwin Koster op Monday August 6, 2018

Permalink -

« Zomerkamp: Billy Bever op zoek naar superkrachten - RSV zomerkamp: op zoek naar de moordenaar »