Home

Open dag bij de brandweer

 
Afgelopen zaterdag 7 juli 2007 zijn we met de verkenners een kijkje gaan nemen in de wonderlijke wereld van de brandweer, ambulance en politie. Toen we na een verfrissend stukje fietsen aan kwamen in Noordwijk viel ons de hoeveelheid rood alweer op. Het was voornamelijk een activiteit van de brandweer met vele demonstraties. We konden niet wachten op de eerste demonstraties. Helaas hadden we net een red actie gemist uit een auto. Deze auto werd zonder dak afgevoerd. Dat was balen. Tot onze vreugde was het wel zo dat dat er om 3 uur weer een demonstratie was. De klok werd in het daarop volgende uurtje nauwlettend in de gaten gehouden zodat we dit beslist niet zouden missen.

In de tussentijd konden we een rondje maken op het terrein. De verkenners gingen lekker hun eigen gang en hadden na enkele milliseconden de gratis limonade alweer gevonden. Onder het genot van een kopje thee of limonade werd er gretig rondgekeken naar al het materieel dat ten toon stond. Hartmassage apparaten, kettingzagen, metaalknippers, brandslangen en ga zo maar door.

De brandweerwagen met automatische ladder was moeilijk te vermijden. Zeker als je een keer omhoog mocht in het bakje. De attractie was geliefd want er stond een rij voor maar met een beker limo en een goed humeur vlogen de minuten voorbij. Na eindelijk aan de beurt te zijn werden de verkenners en leiding tot een hoogte van 30,9 meter gehesen. Lekker wiebelen in de wind. Het is maar goed dat de heren zenuwen van staal hebben en niet achteruit deinzen van deze hoogte. Het uitzicht was prachtig. Voorhout was ook te zien.

Na weer met beide benen op de grond te staan was het tijd voor de demonstratie. Een fictief slachtoffer werd in de auto gezet. Er werd door de brandweer uitgelegd wat ze allemaal aan het doen waren. Erg leuk om te zien. Veiligheid staat voorop bij de brandweer dus daar zitten ook heel wat standaard procedures aan vast geplakt. Na al die dingen gedaan te hebben kwam het zware knip en buig gereedschap tevoorschijn. Ramen werden gesloopt. IJzer bezweek aan de machtige stalen klemmen van de brandweer. Het leek wel alsof er een blik met een blikopener werd open gemaakt. Een woord: Prachtig!

Wat is de brandweer als er geen vuur was? Meer weer dan brandweer. Er waren dus ook wat demonstraties met vuur. Zo hebben we gezien wat water doet met wat brandend vet. Heel cool maar dodelijk! De jongens kunnen voortaan als er vlam in de pan slaat snel reageren en zorgen dat iedereen heel blijft. Toch nog leerzaam zo’n dagje.

Grote vuren worden ook geblust met brandslangen. Deze waren ook aanwezig en de heren hebben daar gretig gebruik van gemaakt. Alsof ze al jaren ervaring hadden mikte ze de waterstraal op het huis dat zogenaamd in brand stond. Ze hebben dan ook niet voor niets een blusdiploma gekregen.

Bij een laatste demonstratie werd er met behulp van CO2 handblus apparaten een vuur geblust. Helaas was het alweer tijd geworden om terug naar het clubhuis te fietsen maar het was wel een zeer geslaagde dag!

Groeten,
De verkennerleiding